Koşarsan olarak yerlileştirilmiş ürünler üretmek için çaba gösterdiğimiz bu yolda yöneldiğimiz sektör #İş #Sağlığı ve #Güvenliği. Bu tecrübeleri yaşarken insan hayatının ne kadar değerli olduğunu bir kere daha anlamış olduk.

Genellikle iş sağlığı ve güvenliği dendiği zaman ilk akla gelen düşünce fiziki korumaya yönelik birtakım ihtiyaçları karşılamaktır. Ancak bunun yanında yine göz ardı edilmemesi gereken önemli bir bileşen daha var; İş psikolojisi.
İş psikolojisinin önemini bir örnek laboratuvar çalışmasıyla detaylandıralım.

İş Psikolojisinde Örnek Laboratuvar Çalışması*

Artık toplu taşıma yapamayacağını ileri süren bir şoför işyeri değişikliği için hastaneye başvurur. Klinik değerlendirmenin yanı sıra psiko-teknik değerlendirmede yapılır. El-göz koordinasyon testi, reaksiyon zamanı, dikkat ve kişilik testleri uygulanır. Alınan sonuçlara göre, çalışan görsel uyarılara düzenli, işitsel uyarılara daha düzensiz tepkiler vermiştir. Kişilik testinde ise duygusal dalgalanmalar saptanmıştır. Bu meslek açısından değerlendirecek olursak, çalışanın beklenmedik uyarılara yavaş tepki vermesi ve duygusal dalgalanmalar yaşaması, şoför olarak çalışmasının uygun olmayacağını ve kazalara sebep olma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Sonuç olarak #İş #Psikolojisi; çalışma felsefesi ve sistemi açısından iş sağlığı ve güvenliğinin önemli bir birleşenidir. İşverenlerin çalışanlara yüksek moral sağlayıp, #üretimi arttırmak için başvurduğu bir #disiplin olmasının çok ötesindedir.

 

*16 Mayıs 2016 İş Psikolojisi – Esra Dayıoğlu & M. Görkem Erdoğan