Plastik, günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve düzenli olarak atılan malzemelerden biridir. Dünya çapında yapılan araştırmalarda, insanların ürettiği çevre atığının yaklaşık %10’unun plastik malzemelerden oluştuğu tahmin ediliyor.
Çalışmalar, gündelik yaşamda kullandığımız tüm plastik malzemelerin %50’sinin, tek kullanımlık malzemeler olduğunu gösteriyor.
Plastik malzemeler, günlük yaşamda hemen hemen her yerde kullanılır. Plastikten yapılmış nesnelerin bazıları, uzun süre boyunca kullanılmak üzere üretilir. Çok büyük bir bölümüyse kısa süreli kullanım için tasarlanıp üretilir. (Alışveriş poşetleri, şişeler, kaplar, gazete gibi.)
Plastik, doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmektedir. Günümüzde çevremizde ve dünyanın en uzak köşelerinde bile plastik atıklar bulunmaktadır. Oysa plastik, geri kazanılabilen bir maddedir. Söz konusu plastik olduğunda, atık malzemeyi geri dönüştürme için büyük bir fırsatımız var.
Plastik malzemenin geri dönüşümünü düşündüğümüzde ilk ilişkilendireceklerimiz, plastik su şişeleri, naylon poşetler, yoğurt ve benzeri gıda kutuları, şampuan ve diğer kozmetik şişeleri olacaktır. Saydığımız bu ve benzeri ev kullanımı için üretilen plastik malzemeler endüstriyel geri dönüşüm tesislerinde tekrar tekrar dönüştürülebilir ve yeniden kullanıma kazandırılabilir.

Plastik maddelerin geri dönüşümü önemli ancak bir çözüm değil. Geri dönüşebilen veya dönüşemeyen her maddeyi, hayatımızda kullanımına daha az yer vererek ve zamanla tamamen kullanmayı bırakmak bir seçim değil, zorunluluk haline geldi. Örneğin asla geri dönüştürülemeyen kahve bardakları yerine, yanınızda taşıyacağınız termosunuz hem doğaya saygımız için hem sağlığınız için güzel bir değişiklik olacaktır.

Doğa olmadan insan var olamaz. Bunun farkındalığıyla hareket edip ekosistemimizi korumak en büyük hedefimiz olmalıdır.

MaskPanel’de kullandığımız ürünlerin hammaddelerini; alüminyum, PVC (Polivinil klorür), demir ve plastik olarak sıralayabiliriz. Bu ürünler geri dönüştürülerek doğaya kazandırılabilir maddelerdir. Alüminyum, demir, ve plastik hammaddelerinin geri dönüşümü hakkında az çok bilgimiz var. Ancak diğer hammaddelere göre çok sık adını duymadığımız PVC’nin, geri dönüşümü hakkında bilgi edinelim.

PVC geri dönüşümünün, atıkları toplama ve ayırma işleminden sonra , 4 farklı süreci vardır.

Mekanik geri dönüşüm, atıkların parçalanarak küçültülerek, tekrar granül hale getirilmesi sürecidir.

Kimyasal geri dönüşüm ile ilgili çalışmalar halen araştırma aşamasındadır.

Atık yakma, belediye, (katı) atıkların yakılması esnasında karışık plastik atıkların verdiği enerji ısı ve/veya elektrik üretiminde kullanır.

Bertaraf etme, atık oluşumunun kaçınılmaz olduğu ve yukarıda belirtilen işlemlerin uygulanamadığı durumlarda değerlendirilemeyen atıklar yakma, depolama gibi metotlarla bertaraf edilir. Bakanlığın uygun gördüğü atıklar, Çimento Fabrikaları, Kireç Fabrikaları gibi lisanslı tesislerde ilave yakıt olarak kullanılabilir.

Plastik grubunda yer alan PVC’nin geri dönüşümünü aşağıdaki tablolarda daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Sert PVC’nin geri dönüşümü ile elde edilen ürünler :

Ömrünü tamamlamış ürün Geri dönüşüm sonucu elde edilen ürün
Şişe Gıda dışı kullanılmak üzere, şişe, boru, boru, enjeksiyon ürünleri
Boru Boru
Pencere Profili Pencere profili

Yumuşak PVC’nin geri dönüşümü ile elde edilen ürünler :

Ömrünü tamamlamış ürün Geri dönüşüm sonucu elde edilen ürün
Yer Döşemesi Yer döşemesi
Kablo Endüstriyel yer döşemesi
Çatı Kaplama Malzemeleri Kaplama malzemeleri, Astarlar